;(function(o,l,a,r,k,y){if(o.olark)return; r="script";y=l.createElement(r);r=l.getElementsByTagName(r)[0]; y.async=1;y.src="//"+a;r.parentNode.insertBefore(y,r); y=o.olark=function(){k.s.push(arguments);k.t.push(+new Date)}; y.extend=function(i,j){y("extend",i,j)}; y.identify=function(i){y("identify",k.i=i)}; y.configure=function(i,j){y("configure",i,j);k.c[i]=j}; k=y._={s:[],t:[+new Date],c:{},l:a}; })(window,document,"static.olark.com/jsclient/loader.js"); olark.identify('9050-296-10-7157');

Transforming London Wall with Spacehub and Make Architects

This extensive scheme is transforming the historic London Wall and creating a thriving new business quarter and public amenity space.

Featured Solutions:

  • Exterior Living Wall
  • Green Roof

Size:     300m² +

Industry:     Infrastructure, Stations and Public Spaces

Project Drivers

Biodiversity

Social Impact

Air Quality

Acoustics

Blooming flowers

Realising the vision

It was a vision of Make Architects and Spacehub, the landscape architects, to have green infrastructure within the Barbican in the city of London, not only to create a green oasis next to a busy road, but also to bring nature along the high walk.

To actually develop this involved a number of vertical green facades and neither had the experience to deliver what was required, so ANS were taken on board to develop their vision.

London Wall Place

Plant Selection

We selected plant pallets that were suitable to the location based on the indigenous species, selecting plants that came from the Old London Wall initially back in the 1800s.  We then selected bulbs such as crocuses, snowdrops, bluebells, daffodils and other plants to inhabit various microclimates over the location, all with different challenges.

The unique benefit of using the ANS Living Wall System being that it is founded on an organic substrate enabled us to design with an extensive plant palette that was suited to every elevation.

A verdant landscape

The vision for London Wall place was a really verdant landscape with three gardens at different levels all connected by vertical planting, therefore the green walls were a major component of delivering that vision.

London Wall Place

The highwalk

As you walk along the high walk, you'll see there are different plant palettes but they are all suitable to where they are located within the high walk.

London Wall Place highwalk

Designing with a purpose

These plant palettes will give benefits such as air purification, sound absorption and biodiversity, creating an alternative ecological habitat (like nesting areas) and providing benefits for the local environment for years to come.

2 London Wall Place living walls

We felt that the reassurances we were receiving and the feedback helped us through the process. We found ANS a safe pair of hands for a very high profile project where the green walls were a very significant component and failure wasn't an option.

Jessica Beattie

Senior Landscape Architect at SpaceHub Design

This extensive development has been announced as a RIBA London Award Winner for 2019!

People enjoying the Highwalk at London Wall Place