Skip to main content
2014
Living Wall Case Study

Science Central

Size: 
300m² +
Duration: 
4 weeks
Client background: 

Spanning 24 acres of prime city-centre development land in Newcastle upon Tyne, Science Central is open for business, and will support a thriving new community filled with rewarding jobs and ground breaking scientific advances.  Science Central is delivered by a long-term, committed partnership between Newcastle City Council and Newcastle University and brought together as the Science Central LLP.  The partnership purchased the land with the aim of creating a unique location where the public sector, academia, industry and communities would come together to shape a future to benefit us all.

Scope of works: 

The exterior living wall was part of a planning condition and helps towards achieving a BREEAM excellence award.  It has a large expanse of green area that uses over 35,000m2 of plants reaching to a total height of 28m from ground level and has become Europe’s tallest exterior living wall. Part of the design was to use native species that attract insects, and most importantly bees. Therefore, the living wall includes ten bee hotels.  The living wall became an intricate part of the rain screen cladding design, forming a good insulation barrier to help with the efficiency of the building that also harvests rainwater and uses low-energy LED lighting. Science Central’s vision is to create a brand new quarter of Newcastle; an exemplar in sustainability in order to create a new community of science, education, business and residential areas.

Case Study Location

The Core
Bath Lane
Newcastle upon Tyne
NE4 5TF
United Kingdom
ANS Global installed and maintain the living wall at The Core, Science Central. The team is efficient, friendly and knowledgeable. Our living wall is well maintained, frequently photographed and is a real feature of the Science Central site.
Location: 
Environments: