Skip to main content
2018
Living Wall Case Study

Sutherland Building, Northumbria University

Size: 
150m² - 300m²
Duration: 
2 weeks
Client background: 

We worked with ESH Construction to deliver this living wall to it's high standard and provide an element of biophilic design to the students and staff at the university.  ESH is a company that is has a very community-focused approach to construction, supporting the local economy and environment - something that is important to us!

Scope of works: 

Having installed a living wall on the same campus in 2017, we were chosen to install another living wall based on a very different design.  This impressive living facade included bird and bat boxes to bring a bit of biodiversity to the campus and create a home for the local wildlife.

This newly created Architecture & Built Environment Department has received the RIBA North East Award 2019, with the jury being "impressed with the character and depth of the design solution, executed in response to a difficult site context and a demanding brief" alongside the group of buildings providing a "strong sense of identity".

Case Study Location

Sutherland Building ABE, Northumbria University
Northumbria University
Ellison Yard
NE1 8DX
United Kingdom
Location: 
Environments: