Skip to main content
2015
Living Wall Case Study

Deansgate Metrolink Station

Size: 
300m² +
Duration: 
4 weeks
Deansgate Metrolink Station Living Wall in Manchester
A staircase in front of the finished Living Wall
Close up of the Deansgate Living Wall planting
Concept Design of the Deansgate Living Wall
Looking up at the Living Wall at the Metrolink Station
Client background: 

Manchester has been delivering a £1.5 billion investment programme that will see its Metrolink network triple in size. With more stops, more trams and better facilities, it will provide customers with more choices and contribute to better public transport for communities across Greater Manchester. The works will see key stops in the City Centre transformed and a new Second City Crossing (2CC) built to enable more tram services to run through the heart of the city.

Scope of works: 

The Deansgate - Castlefield stop has been completely transformed so passengers can enjoy a calm and peaceful green environment while they wait for the tram. The stop now offers a pleasing, modern gateway to the south of the city. With trees, a living wall and sedum panels teeming with wildflowers between the tram tracks, it’s an oasis right in the heart of Manchester. ANS Global worked on the project from the initial stages when the living wall was just a concept. There were many unique challenges encountered, not least being that the living wall actually runs behind the glass balustrade of the staircase. Very careful attention was paid to plant selection in order to create a wall that would thrive and flourish in the contrasting light levels. The installation process was a bespoke programme designed in order to co-ordinate with the other elements of the project and keep to very tight deadlines.

Case Study Location

Whitworth Street
Manchester
Greater Manchester
M3 4LG
United Kingdom
The Deansgate - Castlefield stop really has taken shape over the last few months and the living wall particularly makes a striking impression. The stop really does have a unique green look and I’m sure the thousands of people using it every day will appreciate the many small touches that make it an oasis in the city.